Ce să pui la rădăcina cepei și altor legume bulboase ca să scapi de viermele sârmă și de alți nematozi?

27 aprilie 2024 // Casa Mea

Ce să pui la rădăcina cepei și altor legume bulboase ca să scapi de viermele sârmă și de alți nematozi?

Viermele sârma (Agriotes spp.), cunoscut și sub numele de gândacul sârma, face parte din familia Elateridae și reprezintă o specie de gândac de sol care poate provoca pagube semnificative culturilor de ceapă și altor legume bulboase.

publicitate

Acești gândaci trăiesc în sol și se hrănesc cu rădăcinile plantelor în stadiile larvare ale ciclului lor de viață. Larvele viermelui sârma sunt cunoscute sub denumirea de viermi albi datorită aspectului lor, fiind larve de gândaci de sol de culoare albă, cu corp cilindric și segmentat, care măsoară între 1 și 2 cm în lungime.

Pagubele provocate de viermele sârma includ:

  1. Distrugerea rădăcinilor: Larvele viermelui sârma se hrănesc cu rădăcinile plantelor, provocând deteriorarea și chiar moartea acestora. Acest lucru poate reduce capacitatea plantelor de a absorbi apă și nutrienți și poate slăbi planta în ansamblu.
  2. Reducerea randamentului: Atunci când plantele suferă de dăunători precum viermele sârma, randamentul culturilor poate fi afectat în mod semnificativ. Pierderea de rădăcini și slăbirea plantelor poate duce la producerea de bulbi mai mici sau chiar la lipsa de producție.
  3. Risc de infecții secundare: Plantele slăbite de atacurile viermelui sârma pot deveni mai vulnerabile la infecțiile fungice și bacteriene, care pot agrava și mai mult problemele culturilor.

Pentru a controla infestările cu viermi sârma și a minimiza pagubele provocate culturilor de ceapă și alte legume bulboase, agricultorii pot aplica diverse strategii de management integrat al dăunătorilor, care includ utilizarea de pesticide, practici agronomice precum rotația culturilor și îmbunătățirea condițiilor de igienă și drenaj în culturile afectate.

Ca și tratamet ecologic vă recomandăm produsul Worm Cleaner. 100 mililitri se dizolvă în 150 de litri de apă, prin benzile de picurare sau aplicat cu pompa de stropit. Aveți grijă ca pompa să fie spălată și curată pentru a nu se amesteca cu alte produse ce pot dăuna plantelor.