Urmează-ți nasul! Oamenii își aleg prietenii în funcție de felul în care miros

3 iulie 2022 // Cuplu

  • Oamenii de știință din Israel au efectuat un studiu, conform căruia mirosurile corporale ii atrag pe oameni.
  • Analiza mirosurilor cu ajutorul senzorilor electronici a arătat că mirosurile prietenilor au multe asemănări.
Oamenii își aleg prietenii în funcție de felul în care miros
foto: ăixabay.com/ro

Mirosul joacă un rol important în alegerea partenerilor. Acest lucru este afirmat într-un studiu recent realizat în Israel.

Cercetatorii de la Institutul Weizmann au descoperit că oamenii sunt mai predispuși să construiască relații cu persoane ale căror mirosuri sunt similare cu ale lor. 

publicitate

Oamenii de știință sugerează că prietenia dintre oameni depinde de factori fiziologici. În scopul studiului, ei au efectuat o serie de experimente. În cadrul cursului, experții au folosit un „nas electronic” pentru a prezice calitatea interacțiunilor sociale.

Rezultate – simțul mirosului are o influență mai mare asupra alegerii partenerilor decât se credea anterior.

În primul experiment, cercetătorii au analizat mirosurile voluntarilor și ale unui grup de control format din străini. Au fost alese cupluri apropiate de același sex, care nu sunt logodiți și ale căror prietenii s-au dezvoltat foarte repede. 

Analiza mirosurilor cu ajutorul senzorilor electronici a arătat că mirosurile prietenilor au multe asemănări. Rezultatele au fost confirmate și prin testarea oarbă pe oameni.

„Aceasta nu înseamnă că ne comportăm ca niște capre sau ca niște animale – probabil că oamenii se bazează pe alte semnale, mult mai importante atunci când iau decizii sociale. Cu toate acestea, rezultatele studiului nostru arată că nasul nostru joacă un rol mai mare în alegerea prietenilor decât anterior gândit”, a spus Inbal Ravrebi, din echipa de cercetare.

You may also like

news NEWS

A hot springs where clothing is optional after dark

Oka Tomoaki | 23 February, 2018