Cafeina in timpul sarcinii – o problema controversata

Siguranta consumului de cofeina in timpul sarcinii este o problema controversata.
Cafeina in timpul sarcinii - o problema controversata

Unele studii spun ca consumul a doua cesti de cafea pe zi reprezinta un risc minim pentru fat, dar altii nu sunt de acord. Mai multe dovezi convingatoare este ca doze mari de cofeina in timpul sarcinii poate creste riscul de spontan avort, nastere prematura si de a avea un copil cu greutate mica la nastere, dar nu exista dovezi clare.

publicitate

Efectele generale ale cafeinei
In ciuda lipsei de dovezi, dozele mari de cafea in timpul sarcinii, este mai bine sa fie evitate, spun oamenii de stiinta.

Cafeina este un stimulent care este produsa in mod natural de plante diferite. Natural sau produs sintetic, cafeina este prezenta in multe alimente si bauturi, precum si unele medicamente.

Cafeina afecteaza de obicei sistemul nervos central (SNC) la 15 minute dupa consum. Creste usor tensiunea arteriala si pulsul. Cafeina are o actiune diuretica, contribuind astfel la reducerea bilantului de apa al corpului – un efect care este considerat nedorit in timpul sarcinii.

Cofeina din cafea, ceai si alte produse
Continutul de cafeina in cafea sau ceai depinde de cantitatea de bautura si metoda de preparare. O ceasca de cafea contine aproximativ 150 mg de cofeina. Ceaiul negru contine aproximativ 80 mg, si cel verde mai mai putin. Un ceai moale contine intre 30 si 60 de mg de cafeina.

Alte surse de cafeina este ciocolata si anumite medicamente. Continutul este diferit. In general, ciocolata si cacao contin foarte putina cofeina. Medicamentele care contin cafeina includ unele analgezice, medicamente pentru migrena, raceala, cele cu un efect diuretic si pentru intarzierea somnului.

Citeste si: Sfaturi de combatere a insomniei in timpul sarcinii

Efectele cafeinei asupra fertilitatii
Cei care consuma mai mult de 300 mg cafeina pe zi sunt de doua ori mai susceptibili de a concepe un copil intr-un an sau poate dura mai mult timp. Alte studii leaga consumul de cofeina cu conceptia tarzie, dar asta se intampla la femeile care au consumat 500 mg sau mai mult zi (aproximativ 4 cesti de cafea pe zi).

Efectele cafeinei asupra fatului
Cofeina trece cu usurinta de la mama la fat prin placenta. Dezvoltarea fatului poate fi intarziata de nivelurile de cofeina in sange care cresc semnificativ, din cauza metabolismului imatur.

Mai multe studii arata ca, chiar si consumul moderat de cafeina afecteaza frecventa inimii si miscarile lui. Studiile au aratat ca femeile gravide care consuma cantitati mari de cofeina (5 sau mai multe cesti de cafea pe zi) au un risc de doua ori mai mare de nastere prematura decat femeile care consuma mai putin.

Efectul cafeinei asupra nou-nascutului
Dupa cum am mai spus utilizarea excesiva de cofeina in timpul sarcinii poate provoca nastere prematura si este cauza unei greutati mici la nastere. Cafeina este transferata in laptele matern de la mama la copil. Doze mari in timpul alaptarii poate face copilul iritabil si sa cauzeze tulburari de somn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.