Bauturile energizante, un pericol pentru sanatatea tinerilor

20 ianuarie 2015 // Sanatate

Inainte de a va gandi sa consumati bauturi energizante, ar trebui sa cititi cu atentie continutul acestora. In cele mai multe cazuri veti vedea ca acestea contin zahar, apa, electroliti si cafeina, printre altele.
Bauturile energizante, un pericol pentru sanatatea tinerilor

Este bine cunoscut ca zaharul este un carbohidrat si o sursa majora de energie pentru fiecare organism viu. Si in functie de cantitatea de bautura energizanta, masurata in calorii, zaharul poate oferi intre 100-120 kcal. Consumul excesiv de astfel de bauturi racoritoare pot afecta pancreasul și dezvolta diabetul zaharat.

publicitate

Foarte des zaharul se inlocuieste cu alti indulcitori artificiali, precum si in alte cazuri cu sucraloza. Acesta din urma este de aproximativ 600 de ori mai dulce decat zaharul si este periculos pentru sanatatea umana, deoarece duce la boli maligne, dar afecteaza si functia de reproducere.

Cofeina din aceste surse de energie este, de asemenea, un ingredient comun. Aceasta aceelereaza metabolismul, iar daca exagerati cu consumul acesteia, poate duce la o crestere a tensiunii arteriale. De asemenea, o supradoza de cafeina induce sentimente de iritabilitate, nervozitate, insomnie, palpitatii.

Citeste si: Sucul de mesteacan, bautura care trateaza natural bronsita

Si chiar daca toate aceste ingrediente sunt acceptate in mod regulat în viata de zi cu zi, expertii avertizeaza din nou ca consumul de bauturi energizante poate fi periculos pentru sanatate. Din cauza continutului lor, aceste bauturi energizante pot duce la cresterea in greutate.

In compozitia bauturilor energizante pot fi detectate benzoat de sodiu, care duce la deteriorarea celulelor, fenilalanina, care, in doze mari incalca functia neuronala. Un amestec de alcool cu bauturi energizante este toxic pentru organism. Aceasta combinatie duce la intoxicatie si poate perturba functionarea sistemului nervos, ducand la palpitații, tremuraturi, agresiune.

Este foarte important ca bauturile energizante sa nu fie consumate de copii, adolescenti, gravide si persoane cu boli cardiovasculare. De asemenea, acestea trebuie evitate de cei care sufera de boli hipertensive si diabet zaharat, din cauza continutului de zahar a bauturii. In toate cazurile, nu ar trebui sa fie consumate seara tarziu pentru a nu prejudicia somnul de noapte.

Citeste si: Bea suc de praz pe stomacul gol pentru a vindeca diabetul zaharat de tip 2

Cafeina
Rata de cafeina este de 4 pana la 5 ori mai mare ca in sucuri. Cofeina este, de asemenea, prezenta in unele extracte de plante prezente in aceste bauturi.

Taurina
Taurina este prezenta in organism si are capacitatea de a creste contractilitatea muschilor. In bauturile energizante este prezenta in concentratii mari.

Glucoronolacton
Glucoronolactonul, in mod normal este prezent in organism, fiind un derivat al glucozei, prezent in concentratii foarte semnificative de zahar.

Efecte secundare:
Convulsii
Tahicardie si ritm cardiac
Hipertensiune
Diabet zaharat
Tulburari de somn
Tulburari de comportament si starea de spirit: comportament agresiv, violenta, iritabilitate, halucinatii.

Interacțiuni
Bauturile energizante pot interactiona cu alte medicamente.

Riscuri crescute ale consumului de bauturi energizante
Un studiu publicat in 2008 in revista „Journal of Adolescent Health”, bazat pe 795 de elevi din New York, a aratat ca cei care au consumat mai multe bauturi energizante fie de sase sau mai multe ori pe luna, au avut, in medie, de trei ori mai multe riscuri decat cei care au consumat mai putin sau deloc.

Sfat
Evitati consumul de aceste bauturi, iar dar daca nu o puteti face, utilizati mai putin de o jumatate de doza intr-o zi.
Nu combinati astfel de bauturi cu alcool sau droguri, deoarece au o actiune asupra sistemului nervos central sau provoca efecte neurologice.

You may also like

news NEWS

A hot springs where clothing is optional after dark

Oka Tomoaki | 23 February, 2018