Ce se întâmplă dacă o așchie nu este tratată?

17 octombrie 2022 // Sanatate

  • Când o așchie nu este tratată, vă expuneți organismul la risc de a dezvolta stafilococ și tetanos.
  • O așchie este un obiect ascuțit, minuscul, care se blochează sub piele și este dureroasă.
Ce se întâmplă dacă o așchie nu este tratată?
foto: pixabay.com/ro

O așchie – uneori cunoscută sub numele de înțepătură, în funcție de materialul obiectului – poate fi lemn, metal, sticlă, mine de creion sau un alt obiect străin.

Puteți avea o așchie din ceva la fel de simplu ca o scobitoare de lemn. Indiferent de modul în care este cauzată, simptomele unei  așchii pot fi dureroase. De exemplu, puteți experimenta durere sau „senzație de obiect străin”, care se întâmplă de obicei cu copiii mai mari atunci când spun că simt ceva în piele.

publicitate

În timp ce majoritatea așchiilor mici găsite pe partea superioară a pielii nu sunt dureroase, este posibil ca o așchie în picior să nu fie chiar așa de confortabilă. Așchiile care pătrund în picior de jos în sus pot provoca mai multă durere și poate îngreuna mersul. O așchie se va asemăna cu o mică pată sau linie sub piele, iar dacă vedeți una, cel mai bine este să o îndepărtați.

Cum să tratezi o așchie

Este vital să îndepărtați o așchie cât mai curând posibil pentru a evita riscul de infecție. Așchiile poartă bacterii și ciuperci, deoarece sunt adesea făcute din materiale naturale, cum ar fi lemnul. În timp ce infecțiile sunt o posibilitate dacă o așchie nu este tratată, riscul de infecție nu este la fel de mare dacă așchia este din sticlă sau plastic. Deoarece unele materiale conțin uleiuri naturale, organismul confunda aceste uleiuri drept o amenințare și în schimb inflamează pielea.

Când o așchie nu este tratată, vă expuneți organismul la risc de a dezvolta stafilococ și tetanos, ambele bacterii riscante. Din fericire, cu instrumentele și tehnica potrivite, puteți elimina de obicei o așchie cu ușurință. Potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie  (AAD), spălați și uscați mâinile – în special zona afectată – și inspectați unde și cum a intrat așchia în piele.

Puteți folosi penseta pentru a îndepărta o așchie dacă o parte din aceasta iese din piele, dar asigurați-vă că sterilizați penseta cu alcool prin frecare. Dacă așchia este mai adâncă în piele, sterilizați un ac și utilizați-l ca unealtă înainte de a trece înapoi la penseta. Încercați să îndepărtați așchia în același mod în care a intrat în piele, apoi curățați zona cu apă și săpun, adăugând cremă pentru a preveni infecția.