Cum sa iti faci o cafea mai sanatoasa

11 mai 2015 // Sanatate

Te sperie părerile celor care spun că nu e bine să bei cafea? Atunci învaţă cum s-o transformi în ceva gustos şi sănătos!
Cum sa iti faci o cafea mai sanatoasa

Există diverse păreri despre modul în care cafeaua îţi influenţează sănătatea şi starea de bine. În ultima vreme, diverse studii au demonstrat că, dacă o consumi regulat, te poţi bucura de numeroase beneficii – ea ajută în cazul diabetului de tipul 2, pentru prevenirea Alzheimer-ului, a infecţiilor sau a bolilor cardiovasculare, luptă pentru sistemul imunitar etc. Ce-i drept, însă, pregătită prost, ea chiar poate să nu atingă toate aceste promisiuni şi, dimpotrivă, să nu vină deloc în ajutorul tău pentru o zi bună.

publicitate

Iată cum poţi să îţi faci o cafea sănătoasă:
– Renunţă la cafeaua instant pe care o găseşti oriunde

– La fel ca orice aliment, şi cafeaua îşi pierde din proprietăţi atunci când este ultra-procesată. Practic, trebuie să te asiguri în ce mod a fost preparată, de care este şi, dacă este posibil, ce conţine. Căci, de multe ori, denumirile te pot păcăli şi vei ajunge să bei ceva ce nu se va împrieteni prea bine cu regimul tău de viaţă.

-Nu exagera cu zahărul
O cafea bună nu are nevoie de mult zahăr pentru a căpăta gust. De fapt, zahărul nu este deloc benefic pentru sănătatea ta şi o cafea în care pui prea mult se transformă într-o bombă calorică. Încearcă să foloseşti scorţişoară, nucşoară, sau cacao, dacă nu eşti obişnuit cu gustul puternic al cafelei.

– Alege cu atenţie tipul boabelor de cafea
Ca să fii sigur că ce îţi pregăteşti va avea gustul care îţi place, este bine să ştii şi ce fel de cafea să cumperi. Spre exemplu, boabele arabica produc un esspreso mai soft, cu aromă profundă, pe când din cele robusta vei obţine un espresso puternic, cu gust amar.

– Cu lapte sau fără lapte?
Un caffe latte sau un latte machiatto este absolut delicios. Însă e OK dacă foloseşti lapte în cafea? Desigur, atâta timp cât nu foloseşti unul prea gras, când nu ai voie grăsimi, ori când ai intoleranţă la lactoză, preferabil este să nu faci exces. Foloseşte lapte cu cât mai puţină grăsime, ori lapte de migdale, soia sau cocos!

Asigură-te că foloseşti un dispozitiv potrivit pentru preparare!
Cum sa iti faci o cafea mai sanatoasa
Atunci când te hotărăşti să investeşti într-un esspresor isteţ, primul pas este să verifici ce ştie să facă, dacă poate prepara mai multe varietăţi de cafea şi dacă funcţiile sale sunt uşor de folosit. Astfel încât să nu te alegi, din greşeală, cu o cafea mai tare decât poate stomacul tău să suporte, ori cu una care nu te va trezi sub nicio formă. Spre exemplu, dacă nu eşti un maestru în arta realizării cafelei ori dacă vrei să transformi întreg procesul într-unul foarte rapid şi eficient, s-ar putea să te împrieteneşti cu esspresorul Minuto, un membru mai tânăr al familiei Saeco de la Philips. Spunem că vă veţi împrieteni uşor, pentru că prepară 7 varietăţi de cafea, are vasul de lapte şi spumă de lapte aşezat la îndemână şi, în plus, fiind superautomat, îţi oferă cafeaua dintr-un singur click. Şi, dacă ai nimerit o formulă care ţi-a plăcut mult, Minuto o poate reţine pentru tine şi o poate reface extrem de uşor şi pe viitor!