Probabil l-ai mâncat astăzi: pătrunjelul a fost declarat planta otrăvitoare a anului 2023

10 aprilie 2023 // Sanatate

  • Cartofii au fost declarați Planta otrăvitoare a anului 2022, deci este al doilea an consecutiv când o plantă pe care o folosim des în alimentația noastră primește acest titlu.
  • Dar nu te îngrijora, șansele de otrăvire cu pătrunjel sunt aproape zero.
pătrunjelul a fost declarat planta otrăvitoare a anului 2023

Titlul de „Planta otrăvitoare a anului 2023” îi revine pătrunjelului, un condiment popular care, cel mai probabil, nu cunoaște un secret întunecat. Titlul a fost acordat pătrunjelului de către grădina botanică germană Wandsbek din zona Hamburg, care de 19 ani alege planta otrăvitoare a anului pentru a avertiza asupra acestui fapt necunoscut despre plantele pe care le întâlnim zilnic.

Astfel, cartoful a fost declarat plantă otrăvitoare în 2022, fiind al doilea an consecutiv în care o plantă pe care o folosim des în alimentația noastră primește acest titlu. Dar nu te îngrijora, șansele de otrăvire cu pătrunjel sunt aproape zero.

publicitate

Pătrunjelul este foarte sănătos, este bogat în vitamina C, vitamina K și fier și nu trebuie să renunți la aceste beneficii pe care le oferă pătrunjelul. Și anume, frunzele de pătrunjel sunt complet inofensive și poți continua să te bucuri de ele și să adaugi în continuare pătrunjel ca și condiment la tot felul de mâncăruri.

Este pătrunjelul otrăvitor?

Și de ce a primit pătrunjelul acest titlu îngrozitor, vă întrebați? Din cauza florilor. Pătrunjelul ( Petroselinum crispum ) este o plantă erbacee bienală. În al doilea an, tulpina crește până la o înălțime de 70 cm, iar florile se dezvoltă în inflorescențe grupate în vârful tulpinii. Caliciul fiecărei flori ascunde o sămânță, iar din semințe se obține uleiul otrăvitor de pătrunjel, care conține concentrații mari de toxine apiol și miristicină.

Apiolul și miristicina se găsesc în toate părțile plantei de pătrunjel și sunt, de fapt, responsabile de aroma și gustul recognoscibil al pătrunjelului. Cu toate acestea, concentrația lor în frunze este de aproximativ zece mii de ori mai mică decât în semințe.

Apiolul acționează asupra mușchilor netezi ai vezicii urinare, intestinelor și uterului. Din acest motiv, de-a lungul istoriei, uleiul de pătrunjel a fost folosit în scop abortiv (de avort), dar, întrucât este dificil de dozat preparatele naturale, uleiul de pătrunjel a costat viața multor femei. Studii recente au arătat că țelina este cancerigenă, dar numai în cantități mari, așa că consumul de frunze este totuși mai sănătos decât dăunător pentru organism.

Cu toate acestea, nici măcar frunzele de pătrunjel nu ar trebui consumate după ce planta a înflorit, deoarece, chiar și după ce florile au dispărut, conținutul de apiol din frunze și tulpini rămâne ridicat. Așadar, dacă ai crampe sau alte simptome de otrăvire după ce ai mâncat frunze de pătrunjel despre care nu știi de unde provin sau după ce ai mâncat din greșeală semințe de pătrunjel – solicită imediat ajutor medical.