Te chinui să deschizi borcanele? Iată de ce asta ar putea indica probleme de sănătate mai grave
28 iulie 2022 // Sanatate
Nu reușești să deschizi borcanul de murături oricât ai încerca? Poate părea banal, dar noi cercetări efectuate în Austria arată că o forță slabă de prindere a mâinilor poate semnala probleme de sănătate mai grave.
Cercetătorii spun că forța musculară a fost un indicator destul de precis al mortalității timp de ani de zile. Între timp, studii anterioare au asociat în mod specific forța slabă de prindere a mâinilor (chiar și în rândul adulților mai tineri) cu probleme cardiace, probleme pulmonare și o speranță de viață mai mică.
În prezent, oamenii de știință de la Institutul Internațional pentru Analiza Sistemelor Aplicate raportează că măsurarea forței de prindere a mâinilor este un mijloc rapid și ieftin de evaluare a forței musculare generale. În plus, echipa de cercetători a dezvoltat o abordare mai cuprinzătoare pentru măsurarea forței de prindere a mâinilor.
Autorii studiului au dezvoltat chiar și o serie de „puncte limită” menite să ajute la măsurarea mai ușoară a forței de prindere. Este important de menționat că aceste puncte limită țin cont și de corelația dintre forța de prindere a mâinilor cu sexul și înălțimea corporală, precum și de declinul natural al forței de prindere a mâinilor, legat de vârstă, pe care îl experimentează toată lumea.
Echipa și-a propus să stabilească exact care este nivelul de slăbiciune la nivelul degetelor de la mână care ar trebui să determine un medic să se îngrijoreze. Munca lor a stabilit praguri standardizate care stabilesc o legătură directă între forța de prindere a mâinilor și speranța de viață rămasă. În teorie, acest lucru le oferă medicilor un alt mijloc de a identifica pacienții cu un risc crescut de deces prematur.
„În general, forța de prindere a mâinilor depinde de gen, vârstă și înălțimea unei persoane. Sarcina noastră a fost să găsim pragul legat de forța de prindere a mâinii care ar semnala unui medic să facă examinări suplimentare dacă forța de prindere a mâinii unui pacient este sub acest prag. Este similar cu măsurarea tensiunii arteriale. Atunci când nivelul tensiunii arteriale este în afara unui anumit interval, medicul poate decide fie să prescrie un anumit medicament, fie să trimită pacientul la un specialist pentru examinări suplimentare”, explică cercetătorul IIASA, Serghei Scherbov, într-un comunicat al universității.
Chiar și o aderență ușor slabă poate fi un semn rău.
În mod obișnuit, oamenii își pot măsura forța de prindere a mâinii strângând un dinamometru. Pentru acest proiect, pacienții au trebuit să efectueze două strângeri cu fiecare mână, iar cercetătorii au folosit doar cea mai bună performanță a acestora pentru măsurare. Acest test este, de fapt, mai delicat decât ar presupune majoritatea. De exemplu, valorile măsurate ale forței depind de faptul că persoana este așezată sau în picioare în timp ce strânge.
Rezultatele acestei revizuiri sugerează o creștere a riscului de mortalitate la un prag de aderență mai sensibil decât nivelul stabilit în studiile anterioare. De exemplu, studiul a constatat că o forță de strângere a mâinii doar puțin sub media unei populații comparabile (ținând cont de gen, vârsta și înălțimea corporală a unei persoane) „este indicativă pentru condițiile de sănătate care duc la un deces mai precoce”.
Uitarea sau demența? Un cercetător în neuroștiințe dezvăluie cele cinci semne pe care nu trebuie să le ignori niciodată...
Uitarea și schimbările bruște de dispoziție se...
Se holbează la sânii tăi? Ce să spui când surprinzi un coleg de la job ca face asta...
Există un mod subtil de a le atrage atenția, dar...
Simptome de avertizare a colesterolului ridicat care apar la nivelul picioarelor în timpul exercițiilor fizice...
Dacă are colesterolul ridicat, o persoană riscă...