Uitarea sau demența? Un cercetător în neuroștiințe dezvăluie cele cinci semne pe care nu trebuie să le ignori niciodată

29 martie 2023 // Sanatate

  • Uitarea și schimbările bruște de dispoziție se numără printre cele șase cauze principale de îngrijorare.

Pierderea memoriei, a sentimentului de sine și a identității pare un coșmar.

Și pentru mulți oameni care suferă de Alzheimer și de alte forme de demență, așa este.

publicitate

Dar cum îți poți da seama dacă tu sau o persoană dragă te confrunți cu primele etape ale bolii Alzheimer?

Uitarea este un lucru obișnuit, în special pe măsură ce îmbătrânim. Cine nu s-a chinuit vreodată să își amintească numele cuiva?

Iar a intra într-o cameră fără să îți amintești pentru ce ai intrat este o altă experiență mult prea comună. Deși dezorientante și uneori îngrijorătoare, aceste pierderi de memorie nu sunt, de obicei, un motiv de îngrijorare.

„Creierul nostru începe să îmbătrânească încă de la 20 de ani”, spune profesorul Hana Burianova, cercetător în neuroștiințe la Universitatea Bournemouth și consilier pentru marca britanică de suplimente Healthspan.

„Odată ce nu se mai dezvoltă, începe să îmbătrânească, ceea ce înseamnă că se pierd conexiunile dintre diferitele părți.”

Cu toate acestea, creierul este flexibil și, dacă suntem activi și sociabili, dacă facem exerciții fizice și avem o dietă sănătoasă, putem face noi conexiuni până la o vârstă înaintată.

‘Dar atunci când creierul îmbătrânește în mod patologic, neuronii – care transmit mesaje către alte părți ale creierului – mor. Această moarte a neuronilor este ceea ce se întâmplă cu Alzheimers’.

Așadar, care sunt modificările de memorie și de comportament care sunt motiv de îngrijorare? Profesorul Burianova dezvăluie semnele revelatoare pe care nu trebuie să le ignori niciodată.

Uitarea

Una dintre caracteristicile bolii Alzheimer timpurii este pierderea memoriei. Dar cum îți poți da seama dacă o persoană iubită este o persoană care nu știe ce să facă sau dacă este ceva mai îngrijorător la mijloc?

„Știm din cercetări că adulții mai în vârstă, cu vârsta de peste 65 de ani, vor pierde unele detalii din memoria autobiografică, dar memoria lor pentru fapte și cuvinte este mai bună decât cea a persoanelor mai tinere”, spune profesorul Burianova.

Și, adesea, o mare parte din „uitarea” tipică a persoanelor în vârstă, de altfel sănătoase, ar putea fi cauzată de faptul că acestea nu sunt atente în primul rând.

„Diferența dintre un creier care îmbătrânește sănătos și degenerarea patologică este moartea progresivă a neuronilor. Schimbările se vor produce treptat’.

Moartea acestor neuroni are loc, de obicei, în părțile creierului implicate în memorie, cum ar fi cortexul entorinal și hipocampul.

Cineva va uita conversațiile pe care tocmai le-a avut, sau se poate rătăci într-un loc pe care îl cunoaște bine, sau poate uita traseul spre casă, deși l-a făcut de nenumărate ori înainte.

‘Oricine poate uita să închidă aragazul, dar în cazul unei persoane cu Alzheimer, acest lucru se întâmplă mereu’, spune ea.

Se repetă

Cei mai mulți dintre noi sunt prea familiarizați cu persoane dragi care spun aceleași povești de ani de zile.

Cu toate acestea, spre deosebire de mătușa Mary care povestește despre vecinul drăguț care a venit să-și tundă gardul viu ori de câte ori o vizitați, o persoană cu Alzheimer va repeta aceleași informații la nesfârșit, adesea într-un interval scurt de timp.

‘Cu toții spunem povești de mai multe ori, mai ales partenerilor noștri. Ar putea exista un indiciu care să ne amintească, iar acesta este declanșatorul recuperării’, spune profesorul Burianova.

‘Dar cineva cu Alzheimer va repeta ceva de trei ori la rând. Este un simptom al pierderii memoriei pe termen scurt”.

Schimbări bruște ale dispoziției

În cazul în care persoana iubită, de altfel echilibrată, devine brusc anxioasă sau deprimată, ar putea fi mai mult decât o criză de vârstă mijlocie.

‘Semnele timpurii ale demenței frontotemporale (FTD), de care suferă Bruce Willis, includ schimbări de personalitate. Este foarte greu, deoarece oamenii devin deprimați și anxioși’, spune profesorul Burianova.

‘Cineva va încerca să afle de ce iubitul lor suferă de probleme de sănătate mintală, dar este mai mult decât atât – este din cauză că o parte a creierului se deteriorează.

‘Imaginează-ți creierul ca pe o plasă mare și o parte din plasă începe să se rupă, apoi restul plasei începe să se rupă. În funcție de locul în care începe acest proces, acesta va guverna simptomele.

‘FTD are simptome secundare, cum ar fi pierderea memoriei și probleme fiziologice, cum ar fi probleme intestinale.’

Ei nu pot vorbi

Dacă un interlocutor care înainte vorbea fluent începe brusc să se împiedice de cuvinte, ia aminte.

S-ar putea să aibă afazie, când o persoană are dificultăți de vorbire și de înțelegere a limbajului, care poate fi cauzată de FTD.

Bruce Willis a pus recent în lumină acest tip de demență, dezvăluind că indiciul că suferă de această afecțiune a fost lupta sa cu limbajul.

‘Există o zonă în lobul frontal care are legătură cu inițierea limbajului’, spune profesorul Burianova.

‘S-ar putea să le spui ceva și să-ți dai seama că nu înțeleg. Sau încep să se bâlbâie sau să se poticnească în timp ce încearcă să producă limbajul’.

Schimbarea personalității

Dacă bunica ta, până acum liniștită și modestă, începe să spună glume grosolane, s-ar putea să fie mai mult decât o nouă problemă.

‘În funcție de tipul de demență pe care o ai, personalitatea ta se poate schimba odată ce începe să îți afecteze cortexul prefrontal’, spune profesorul Burianova.

‘Poate exista multă frică sau TOC (tulburare obsesiv-compulsivă), poți deveni super obsesiv, iar unele persoane devin dezinhibate.

‘Dintr-o dată, bunica ta începe să facă remarci obscene bărbaților de pe stradă, sau încep să-și dea jos hainele.

Ar putea exista și agresivitate, dar asta ar putea fi din cauză că le este frică de mediul înconjurător și se simt extrem de vulnerabili’.