Alerta in toata tara: Nu atingeti aceasta planta. Este extrem de periculoasa

11 august 2016 // Stiri

O planta foarte frecventa in Italia si in Europa, poate provoca leziuni grave de sanatate pentru cei care intra in contact cu seva ei.
Alerta in toata tara: Nu atingeti aceasta planta. Este extrem de periculoasa

Acesta este o planta mare frumoasa, care intriga pe cei care o vad, dar ea ascunde pericole mari pentru sanatatea oamenilor prin simpla ei atingere. Numele sau stiintific este Heracleum mantegazzianum, dar este cel mai bine cunoscuta sub numele de crucea-pamantului de Mantegazza.

publicitate

„Ea poate ajunge la o inaltime de 5 metri” – explica Muzeul Botanic de Istorie Naturala din Milano, Gabriele Galasso si Enrico Banfi. Crucea-pamantului de Mantegazza infloreste doar o singura data in viata și apoi moare.

Desi viata acestei plante este scurta, cresterea sa este foarte rapida, deoarece poate ajunge la ajunge la 5 metri in inaltime. Problema nu este numai faptul ca este o planta foarte invaziva, principala preocupare este ca aceasta poate provoca leziuni grave pentru sanatatea noastra.
Alerta maxima in toata tara: Nu atingeti aceasta planta. Este extrem de periculoasa

Daunele pe care aceasta planta le poate provoca sunt blistere, eruptii cutanate si arsuri, care poate dura pana la sapte ani pentru o recuperare completa.

Secretia acestei plante contine substante chimice toxice care in contact cu pielea umana, provoaca formarea de vezicule. In practica previne pielea pentru a se proteja de soare, iar consecințele sunt foarte rău că arsuri solare lasa cicatrici evidente. Daca seva intra in contact cu ochii poate provoca orbirea temporara sau permanenta.
Alerta maxima in toata tara: Nu atingeti aceasta planta. Este extrem de periculoasa

Daca pentru orice motiv intrati in contact cu aceasta planta, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa va spalati cu apa si sapun si apoi sa mergeti la spital. Incercati sa va protejati corpul cu haine adecvate, folositi manusi si ochelari de protectie si acoperiti-va chiar fata cand vreti sa scapati de aceasta planta dintr-o zona anume. Este o planta foarte periculoasa si este esential sa stiti cum sa o recunoasteti, noteaza lastella.altervista.org.

Aceasta se gaseste in cea mai mare parte de-a lungul traseele si malurilor, dar, de asemenea creste in locuri cum ar fi parcuri, cimitire si terenuri virane. Cum o puteti recunoste:

Culoarea frunzelor este verde deschis spre galben luminos, cu lobi adanci si segmentari;
Trunchiul este foarte gros si puternic, similar cu cel al anghinarii, cu dungi rosii inchise si inconjurat de par tepos;

DISTRIBUIE si tu acest articol pentru ca oamenii sa stie sa se fereasca de aceasta planta periculoasa si mai ales sa isi protejeze copiii.

O copila de la tara...

O copilă de la țară, e trimisă de mama ei să...

O femeie de la tara vine la ginecolog...

O femeie de la țară, la ginecolog: – Dom’...