Astăzi Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Domnului

2 iunie 2022 // Stiri

Astăzi Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Domnului. Sărbătoarea se mai numește și Ziua Mântuitorului. Se sărbătorește întotdeauna joi, a 40-a zi după Învierea lui Hristos – Paște.

Astăzi Biserica Ortodoxă  sărbătorește Înălțarea Domnului

Sărbătoarea slavei Înălțării Domnului este sărbătorită de biserică încă din secolele IV-V și aparține sărbătorilor bisericești mobile.

publicitate

Odată cu înălțarea Sa, Isus a încheiat lucrarea mântuirii. Pentru toți cei care cred în El, Mântuitorul a deschis cerul pentru ca toți să devină părtași la viața Lui, să fie răscumpărați și mântuiți.

De aceea, poporul roman i-a dat un nume cu un profund înțeles religios și teologic – Ziua Mântuitorului.

„Fie ca în această zi sfântă a Mântuitorului să ne intensificăm rugăciunile către Mântuitorul, pentru ca prin Duhul Său să ne facă comunicători ai vieții Sale, pentru ca, trăind prin El, să contribuim la prosperitatea vieții în pace, prosperitate și bucurie”.

Data sărbătorii provine din faptul că, conform Noului Testament, la 40 de zile după învierea sa, Iisus Hristos a rămas pe pământ pentru a-și propovădui învățăturile și pentru a conversa cu apostolii, mișcându-se printre ei.

În cea de-a patruzecea zi a Învierii Sale, Hristos li s-a arătat pentru ultima oară, le-a vorbit și i-a condus afară din Ierusalim pe vârful Muntelui Măslinilor. În timp ce ei urcau pe munte, Hristos și-a ridicat mâinile pentru a-i binecuvânta. Chiar și în timp ce îi binecuvânta, s-a despărțit de pământ și, ridicându-se dintr-un nor, s-a înălțat încet la cer cu Tatăl său ceresc. Apostolii s-au închinat Domnului în ascensiune și nu și-au putut lua ochii de la priveliștea minunată.

Potrivit tradiției populare, Ziua Mântuitorului este un omagiu adus morților. Se crede că în această zi sunt adunate sufletele tuturor morților care au fost liberi din Joia Mare.

În a 40-a zi după Paști, zânele apar în pădure. Ele culeg și împodobesc roua care înflorește în timpul nopții. Poate fi folosita pentru tratarea bolnavilor. De aceea, în ajunul sărbătorii, oamenii bolnavi și infirmi se culcă pe pajiștile cu trandafiri.

Credințele populare mai spun că dacă plouă în Ziua Mântuitorului, anul va fi bogat și recolta abundentă.

Ziua este și o sărbătoare profesională pentru brutari și cofetari.