AVERTISMENT: Copiii pot intra in coma dupa utilizarea unui medicament foarte banal de raceala

1 decembrie 2015 // Stiri

Copiii pot intra in coma dupa o supradoza a unui medicament de raceala banal pe care toti il folosim, avertizeaza medicii. Motivul este faptul ca parintii pun in pericol viata copiilor lor si nu urmareste instructiunile pliante ale medicamentelor.
AVERTISMENT: Copiii pot intra in coma dupa utilizarea unui medicament foarte banal de raceala

Exista deja mai multe cazuri de copii care se confrunta cu coma hepatica dupa ce se imbolanvesc de virusul de iarna, care se caracterizeaza prin febra mare.

publicitate

De asemenea, parintii folosesc in exces sirop de tuse pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva virusului. Supradozajul, cu toate acestea, in multe cazuri, poate fi periculos.

Riscurile medicamentelor pentru a reduce temperatura apar in special in cazul in care ii dati copilului acelasi medicament mai mult de 2-3 zile sau combinati mai multe medicamente in acelasi timp.

Problema este, de asemenea, ca paracetamolul si ibuprofenul sunt prezente ca ingrediente in multe medicamente date pentru raceli si gripa, iar in cazul in care părintele nu citeste acest prospect cu atentie, chiar daca crede ca ofera medicamente diferite, pot „otravi” copilul cu o supradoza de aceeasi ingredient.

„Exista cazuri de copii care au intrat in coma hepatica dupa o supradoza de paracetamol si ibuprofen sau supradozaj de analgina, care poate duce la trombocitopenie,”, a spus un specialist. De asemenea, se poate deteriora si maduva osoasa.

Cel mai ingrijorator este faptul ca, uneori, copii primesc chiar o doza de medicamente mare, care se acumuleaza in organism. Medicii interzic aspirina la copii sub 12 ani, deoarece poate declansa sindromul Reye, ceea ce duce la coma hepatica și de multe ori se termina cu moarte.