Statuia celui mai puternic faraon al Egiptului este descoperită după mii de ani
9 aprilie 2023 // Stiri
- Arheologii au găsit o figură ruptă a lui Ramses al II-lea într-un templu al soarelui din Heliopolis.
- Arheologii au efectuat săpături într-un templu din Heliopolis, în apropiere de Cairo, Egipt.
- Ei au găsit fragmente de statui ale faraonilor de până la 4.000 de ani în urmă.
- Acestea erau plasate printre statuile zeilor pentru a le întări autoritatea divină.
Arheologii au descoperit mai multe statui sparte ale unor membri ai familiei regale egiptene antice într-un templu din apropiere de Cairo.
Printre acestea se numără faraonul Ramses al II-lea, care a fost cel mai puternic și mai celebru conducător al Egiptului acum mai bine de 3.000 de ani.
Statuile îi înfățișează, de asemenea, pe Ramses al IX-lea, Horemheb și Psamtik al II-lea, care au domnit între 1126 î.Hr. și 1108 î.Hr., 1323 î.Hr. și 1295 î.Hr. și, respectiv, 595 și 589 î.Hr.
Acestea au fost descoperite în timpul săpăturilor de la templul soarelui Matariya din Heliopolis, un sit arheologic situat în partea de nord-est a orașului Cairo de astăzi.
Templul a fost fondat de Ramses al II-lea, ceea ce înseamnă că nu este surprinzător să găsești acolo statui ale acestuia.
Templele solare au fost construite între 1550 și 1070 î.Hr. și erau dedicate închinării zeului soarelui, Ra.
Faraonii erau văzuți ca fiind reprezentarea pământeană a lui Ra, astfel că erau responsabili de întreținerea acestor temple.
Acestea au fost ridicate în diferite locații din Egipt, inclusiv în Heliopolis, Abu Ghurab și Amarna.
Templele erau construite de obicei sub forma unei curți largi și deschise, înconjurate de camere, și adăposteau un obelisc de piatră care reprezenta razele soarelui.
De asemenea, erau pline de statui care trebuiau să reprezinte zeii și zeițele care erau adorate acolo.
Pe lângă faptul că acționau ca obiecte fizice ce trebuiau venerate în timpul ritualurilor, erau considerate și vase ale puterii divine.
Adepții care le aduceau ofrande credeau că acestea le pot fi oferite ca o binecuvântare.
Statuile erau de obicei realizate din piatră sau metal, dar erau împodobite cu pietre prețioase și decorațiuni menite să le sporească puterea.
Dar ele nu reprezentau doar zeii antici, deoarece printre ele erau plasate și statui care îi înfățișau pe faraonii epocii.
Acestea au fost comandate chiar de către regalitate și au contribuit la consolidarea autorității lor divine asupra civilizației.
Vechii egipteni credeau că Heliopolis era locul în care trăiește zeul soarelui, ceea ce înseamnă că era interzis pentru orice reședință regală.
Numele său înseamnă „orașul soarelui” în greaca veche și a găzduit unul dintre cele mai mari temple din Egipt, aproape dublu față de templul Karnak din Luxor.