Superstitii si obiceiuri de 1 Martie: ce trebuie sa faci in acesta zi

23 februarie 2015 // Stiri

Ziua de 1 Martie simbolizeaza venirea primaverii, fiind ziua in care toti baietii le ofera martisoare fetelor, tradtia Martisorului ramanand un obicei modern si astazi.
Superstitii de obiceiuri de 1 Martie: ce trebuie sa faci in acesta zi

Martisorul a insemnat inca de la inceput un fel de talisman, o amuleta care era aducatoare de noroc celui ce o purta. Romanii ofereau aceste martisoare la intrarea in noul an, pentru ca Anul Nou incepea la 1 martie, alaturi de urarile de sanatate, fericire si noroc. De foarte multe ori martisorul este insotit si de un buchetel de ghiocei sau de zambile, flori ce sunt simbolul primaverii.

publicitate

In zilele noastre, de 1 Martie, femeile primesc martisoare, legate cu un snur alb-rosu, ca simboluri aducatoare de noroc si bunastare. Rosul este considerat culoarea primaverii, iar albul culoarea iernii. Se asociaza, de obicei, florilor timpurii de primavara.

In Banat, datina spune ca fetele nemaritate care se spala cu apa adunata de pe frunzele fragilor din padure se vor marita in anul respectiv, iar in zona Bihorului exista obiceiul ca fetele sa se spele cu apa de ploaie pentru a fi sanatoase si frumoase, obicei care se pastreaza si astazi. Ele vor purta martisoarele pana cand cucul va incepe sa cante, sau pana infloresc primii trandafiri sau ciresi.

In Dobrogea, traditiile spun ca martisorul trebuie sa fie purtat pana la venirea berzelor, ca mai apoi sa fie aruncat spre inaltul cerului. In satele transilvănene, martisorul este agatat de poarta sau la ferestre pentru a indeparta relele si blestemele.

Martisorul trebuie purtat toata luna martie pentru a fi ferit de boli si pentru a avea noroc. Se spune ca asa cum va fi vremea in prima zi a lunii martie, asa va fi toata primavara si vara. De asemenea, se spune ca martisorul tine departe deochiul.

Mamele care puneau martisoare copiilor, trebuiau sa aiba mare grija sa nu fie vazute de femeile insarcinate. La sfarsitul lunii martie, martisorul nu se arunca, ci se leaga de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa aduca noroc.

Obiceiuri din copilarie...

Liviu Dragnea, în vizită la părinţi, vede ecranul...

Ce lucruri poti face atunci cand esti invitat la o nunta...

A fi invitat la o nunta nu este un rol chiar fara nicio...

Horoscop 1 Martie 2015: Ce prezic astrele de Martisor?...

Horoscop 1 Martie 2015. Citeste horoscopul zilei de...