Ti-ai ranit sau ti-ai rupt o ALUNITA? Uite ce trebuie sa faci

4 octombrie 2015 // Stiri

In general, alunitele nu sunt periculoase, insa chiar si cele inofensive se pot transforma in tumori cancerigene daca sunt ranite sau chiar rupte.
Ti-ai ranit sau ti-ai rupt o ALUNITA? Uite ce trebuie sa faci

Daca te-ai zgâriat sau și-ai rupt, din greșeală, o aluniță, consultă un dermatolog în maxim 2-3 zile de la incident, aceasta fiind considerată o urgență medicală.

publicitate

Daca resturile leziunii nu sunt îndepartate chirurgical în scurt timp de la rupere, riscați să dezvoltați cancer, indiferent de natura aluniței respective. Medicii spun că numărul cazurilor de melanom (cancer de piele) a crescut tocmai din acest motiv, cel al amânării.

În momentul în care ți-ai rupt o aluniță, nu intra în panică și nu aplica creme, pentru că există riscul să faci o alergie. Cel mult, dezinfectează rana cu substanțe antiseptice și aplică un pansament până ajungi la control, mai ales dacă sângerează.

Ce facem când se rupe o aluniţă: verificarea periodică Medicul a subliniat că deşi ruptura unei aluniţe nu trebuie privită ca o urgenţă medicală, aceste leziuni nu trebuie ignorate. „Nu este cea mai mare urgenţă. Adică dacă azi am tăiat o aluniţă, mâine trebuie să ajung la doctor.

E bine, totuşi, să nu uităm că am traumatizat-o şi că trebuie să prezentăm leziunea unui dermatolog care s-o vadă la dermatoscop şi să stabilească dacă e de făcut ceva sau nu. Se poate ca dermatologul să spună că nu-i niciun fel de problemă“, a specificat dermatologul, întrebat ce facem când se rupe o aluniţă.

Specialistul a ţinut să menţioneze că o atenţie deosebită trebuie acordată aluniţelor frecvent traumatizate, cum ar fi cele aflate pe zona de frecare cu sutienul, cureaua sau cu gulerul de la cămaşă, precum şi cele tăiate adesea cu lama de ras.

Un tip, rupt de beat...

Un tip, rupt de beat, iese dintr-un bar. Se duce...