Un ROBOT a efectuat cu succes o intervenție chirurgicală

4 iunie 2022 // Stiri

Roboții care ajută medicii să efectueze operații au devenit o comoară în medicina modernă. Cu toate acestea, o echipă de la Universitatea Johns Hopkins susține că un robot a efectuat cu succes prima operație laparoscopică – fără un medic care să-l ghideze în timpul procedurii.

Un ROBOT a efectuat cu succes o intervenție chirurgicală
foto: pixabay.com/ro

Chirurgia laparoscopică este o procedură minim invazivă utilizată pe scară largă în care o cameră este introdusă în abdomenul sau în sistemul reproductiv al unei femei pentru a verifica dacă există probleme. 

publicitate

Procedura efectuată pe un porc este un pas important către operațiile complet autonome ale pacientului. În timpul operației, robotul, numit STAR (Smart Tissue Autonomous Robot), a conectat cu succes cele două capete ale intestinului.

Cercetătorii susțin că STAR s-a descurcat de fapt mai bine decât chirurgii adevărați, care au deviat mai mult decât linia ideală de incizie – provocând mai multe leziuni tisulare.

„Descoperirile noastre arată că putem automatiza una dintre cele mai complexe și delicate sarcini din chirurgie: reconectarea a două capete ale intestinului. STAR a efectuat procedura pe patru animale și a avut rezultate semnificativ mai bune decât oamenii care efectuat aceeași procedură” a spus Dr. Axel Krieger, inginer mecanic la Jones Hopkins, într-o declarație.

Chirurgia laparoscopică necesită nervi de oțel

Procedura este poate cea mai complexă sarcină în chirurgia gastrointestinală, necesitând un nivel ridicat de acuratețe și consistență. Chiar și cea mai mică scuturare a brațului sau sutura plasată incorect poate duce la scurgeri de aer – cu complicații potențial catastrofale pentru pacient.


Oamenii de știință au dezvoltat special un sistem ghidat de viziune pentru sutura țesuturilor moi. STAR este o îmbunătățire față de modelul din 2016 creat de aceeași echipă care a reparat cu succes intestinele de porc, dar a necesitat o incizie mare și mai mult ajutor din partea oamenilor. STAR are o cameră cu infraroșu și noi funcții pentru o mai mare independență și o precizie îmbunătățită. Acestea includ instrumente de sutură specializate și scanere de ultimă generație care oferă o vizualizare mai precisă a câmpului chirurgical. Acuratețe și precizie mai mare.

Chirurgia țesuturilor moi este deosebit de dificilă pentru roboți din cauza impredictibilității. Dr. Krieger adaugă că acest lucru obligă tehnologia să se adapteze rapid pentru a face față obstacolelor neașteptate.

STAR are un nou sistem de control care poate ajusta planul chirurgical în timp real, așa cum ar face un chirurg uman.
„Ceea ce face ca STAR să fie special este că este primul sistem robotizat care planifică, se adaptează și efectuează un plan de intervenție chirurgicală a țesuturilor moi cu intervenție umană minimă”, explică dr. Krieger.
„Credem că un sistem avansat de viziune artificială tridimensională este esențial pentru a face roboții chirurgicali mai inteligenți și mai siguri”, a spus coautorul profesor Gene Kang.

„Anastomoza robotică este o modalitate de a se asigura că sarcinile chirurgicale care necesită o mare precizie și repetabilitate pot fi efectuate cu o mai mare acuratețe și precizie la orice pacient, indiferent de abilitățile chirurgului”, a spus Krieger. Anticipam ca acest lucru va democratiza abordarea chirurgicală a îngrijirii pacientului cu rezultate mai previzibile si mai consistente.

Dr. Krieger crede că într-o zi roboții vor fi pe câmpul de luptă și vor efectua operațiuni de salvare asupra soldaților răniți.

Deși în ultimii ani sistemele mecanice constând din mâini robotizate cu instrumente laparoscopice au ajutat pacienții, controlul a fost întotdeauna în mâinile unui medic – până în prezent.